👍 Machten der duisternis - Anthony Burgess (mei 2017) - Boek Downloaden op e-reader

Machten der duisternis
Boektitel : Machten der duisternis
ISBN: 9789028261624
Totaal Pagina's : 751 pagina's
Jaar : mei 2017
Categorie : Literatuur & Romans, Literaire romans,
Uitgever : Uitgeverij G.A. van Oorschot B.V.
Taal: Nederlands

Deze klassieker kwam uit in 1980 alsEarthly Powersen verscheen pas in mei van dit jaar in een Nederlandse vertaling.Wanneer een boek begint met een eenentachtigjarige man die met zijn schandknaap in bed ligt kun je ervan op aan dat je op het punt staat een roman te gaan lezen die grenzen opzoekt en er mogelijk overheen gaat. De combinatie met de titel 'Machten der duisternis' versterkt deze verwachting. De vuistdikke roman leest als een lange reis zonder pauzes met op iedere bladzijde prachtig krankzinnig proza. Prachtig omdat de stijl je meeneemt naar het brein van Kenneth Marchal Toomey krankzinnig omdat de man en zijn familie als magneten schijnen te werken op alles wat God verboden heeft. Het boek is ingedeeld in 82 hoofdstukken voor ieder geleefd jaar n en n voor het komende jaar.Een periode waarin Europa geconfronteerd wordt met twee Wereldoorlogen de opkomst van het fascisme in Itali nazisme in Duitsland een griepepidemie die miljoenen het leven zou kosten ook Kenneths moeder zaleraan bezwijken. Het verhaal begint wanneer de aartsbisschop een bezoek brengt aan Toomey die op dat moment op Malta woont met zijn schandknaap Geoffrey en bediende Ali. Toomey schijnt getuige geweest te zijn van de wonderbaarlijke genezing van een kind door priester Don Carlo Campanati de latere paus Gregorius XVII. Toomey zou als auteur de getuigenis op kunnen tekenen om de Heiligverklaring van wijlen de paus mogelijk te maken. Zo geschiede de auteur duikt het verleden in en gaat terug naar de jonge Kenneth die worstelt met zijn homoseksualiteit en de kerk. Conclusie Een boek dat je in de wurggreep houdt en zo'n beetje elke emotie die mens kan hebben oproept. Rijk aan fictie en non-fictie met flexibele grens verbazingwekkende blik op het Roomse leven vooral ook tijdens WOII de literaire wereld Hollywood decadentie homoscene racisme. Laat je meeslepen verbazen verwonderen verbijsteren bezielen.

Fascinered boek dat zich afspeelt in de eerste helft van de 20 eeuw over een Britse schrijver die zich begint te ontwikkelen als serieus romancier over zijn homosexuele avonturen in het Europa van toen (en in Noord-Afrika). Geeft een mooi tijdsbeeld is ook onderkoeld humoristisch. Schitterend beschreven personages.

Het is natuurlijk een boek en smaken verschillen maar dit is effen briljant geschreven.

Het was de middag van mijn eenentachtigste verjaardag en ik lag in bed met mijn schandknaap toen Ali meldde dat de aartsbisschop me was komen opzoeken.' Met deze geniale zin begint de rijke en geestige roman Machten der duisternis (Earthly Powers) door critici algemeen Burgess' beste boek genoemd en verkozen boven het bekendere A Clockwork Orange. Wie begint te lezen wordt vanaf het begin meegezogen in een boek dat zo veelomvattend is en zo briljant geschreven dat je als lezer meermaals naar adem hapt tussen de lachbuien door. Kenneth Toomey de wereldberoemde van zijn geloof gevallen homoseksuele schrijver krijgt van de aartsbisschop van Malta het verzoek steun te verlenen bij de heiligverklaring van don Carlo Campanati de latere paus Gregorius XVII. Campanati is een gehaaide manipulator die snel opklimt binnen het Vaticaan Toomey slijt zijn laatste jaren in luxe als een gelauwerde enigszins bittere beroemdheid met een twijfelachtige reputatie. In dit meesterwerk over de essentie van macht komen alle grote namen uit het sociale literaire en politieke leven van de twintigste eeuw voorbij alsook alle grote gebeurtenissen: de Eerste Wereldoorlog de opkomst van het fascisme in Itali nazi-Duitsland en het postkolonialisme in Afrika. Vertaler Paul Syrier is erin geslaagd de prachtige stijl van Burgess in het Nederlands zo weer te geven dat niets verloren is gegaan van de sprankeling van het origineel. Omslag ontwerp Christoph Noordzij. Illustration The Estate of Francis Bacon. All rights reserved DACS 2016. Photo Prudence Cuming Associates Ltd Toon meer

Recomended Book: