👍 Blokken; Knorrende beesten; Bint - F. Bordewijk (12-Sep) - Boek Downloaden op e-reader

Blokken; Knorrende beesten; Bint
Boektitel : Blokken; Knorrende beesten; Bint
ISBN: Nee
Totaal Pagina's : 200 pagina's
Jaar : 12-Sep
Categorie : Literatuur & Romans, Literaire romans,
Uitgever : Nijgh & van Ditmar
Taal: Nederlands

Deze uitgave vind ik vooral erg praktisch omdat je bij aanschaf meteen beschikt over drie verhalen van Bordewijk bij elkaar. Blokken en Knorrende Beesten zijn korte verhalen en Bint is een korte roman. Knorrende Beesten vond ik wat lastig door te komen vanwege het taalgebruik. Hier had ik geen enkele hinder van bij het lezen van de andere twee verhalen. Blokken en Bint vind ik fantastisch geschreven en uiteraard naar de stijl van Bordewijk erg fantasievol en op sommige punten akelig hyperrealistisch.

Bordewijk biedt hier in de jaren 30 (ja toen al) van de vorige eeuw een afschrikwekkende visie over een toekomstige totalitaire staatsvorm in Blokken (overeenkomstig George Orwell's 1984) in Knorrende Beesten geeft hij een potische beschrijving van de zomerdrukte in een badplaats aan de kust en Bint tenslotte gaat over een leraar (De Bree) die onder directeur Bint in beginsel de strijd aangaat met een negatieve "eliteklas" genaamd "de hel". Dit verhaal is later ook verfilmd.

Voor ons mensen die tachtig jaar later leven geeft het een prachtige inkijk: hoe het leven toen was. Hoe mensen dachten hoe ideen en idealen toen net als nu een neerslag kregen in boeken. Een meesterlijk auteur. Het zijn geen romans van honderden bladzijden dik. Op een goede twee uur lees je de drie verhalen en kan je namijmeren over tijden die niet meer terugkomen maar waar mensen van vlees en bloed onze eigenste overgrootvaders en moeders mee opgroeiden. Een absolute aanrader!

Misschien is Bordewijk wel de meest on-Hollandse schrijver van onze literatuur. De nachtmerries of surrealistische droombeelden die de schrijver ons voorschotelt in Blokken (1931) Knorrende beesten (1933) en het onvergetelijke Bint (1934) maken dat deze veelgelezen romans ver van het oer-Hollandse realisme af staan. Blokken gaat over een rechtlijnige blijkbaar communistische staat en over de gevolgen die deze samenleving der onpersoonlijkheid heeft voor de mensen die erin leven. Knorrende beesten de roman van een parkeerseizoen is een schitterend visionair verhaal dat zich afspeelt in een badplaats bevolkt door razende glimmende en knorrende monsters: autos. Bint is de roman van de tucht belichaamd in directeur Bint. De nieuwe leraar De Bree komt meteen voor zijn vuurproef te staan: hij krijgt klas 4D toegewezen bijgenaamd 'de hel'. Toon meer

Best Seller: