✅ Rauter - Theo Gerritse (17-Dec) - ebook Downloaden

Rauter
Boektitel : Rauter
ISBN: Nee
Totaal Pagina's : 768 pagina's
Jaar : 17-Dec
Categorie : Geschiedenis, ,
Uitgever : Boom
Taal: Nederlands

Bijna 70 jaar na zijn dood voor het vuurpeloton is er een eerste biografie verschenen over Hanns Albin Rauter de Hherer SS- und Polizeifhrer in Nederland tijdens WOII. Hij werd destijds beschouwd als Staatsvijand nummer 1 die een waar schrikbewind voerde voor wie maar n straf denkbaar was: de doodstraf. Theo Gerritse heeft na 10 jaar noeste arbeid een waar meesterwerk afgeleverd dat het leven van deze gehate Oostenrijkse nazi volledig beschrijft en voor iedereen die genteresseerd is in de geschiedenis van Nederland in WOII een must is om te lezen. Uiteraard komt de moeizame samenwerking met de NSB van Mussert aan bod de vervolging van verzetsstrijders alsmede de nauwgezette Jodenvervolging. Wrang dat die bijzonder succesvol was door medewerking van de Joodsche Raad. Rauter beweerde tijdens zijn proces dat hij geen weet had van het lot van de weggevoerde Joden. In veel boeken over WOII komt Rauter ter sprake maar nog nooit werd er een biografie aan hem gewijd. Een boeiend verhaal over deze meedogenloze man. Gerritse deelt hier en daar ook nog wat sneren uit naar eerdere biografen en geschiedschrijvers waaronder Loe de Jong die hij zelfgenoegzaam noemt. Als er een 2e druk komt raad ik Gerritse aan om zijn boek nog eens door een goede eindredacteur door te laten nemen. Zijn omvangrijke verhaal wordt wat ontsierd door diverse niet goed lopende zinnen waar een woord te veel of juist te weinig in staat. Ook staan hier en daar enkele inconsistenties. Over de Arirverklaring die ambtenaren moesten tekenen: De druk om de verklaring in te vullen was groot: wie weigerde zou met onmiddellijke ingang worden ontslagen. Een dreigement dat in de meeste gevallen niet werd uitgevoerd. Meestal bleef het bij een berisping. Enkele zinnen verder: Slechts zestien van de 200.000 ambtenaren weigerden het formulier in te vullen en werden ontslagen. Het dreigement werd dus wel uitgevoerd. Hoe dan ook: een aanbevelenswaardig boek!

Informatief maar houterig geschreven. Kennis van de Duitse taal is vereist aangezien alle Duitse citaten (en dat zijn er veel) niet vertaald zijn. The Gerritse is er m.i. maar matig in geslaagd om de persoon Rauter enige diepgang te geven. Als studiemateriaal wel aan te bevelen.

Een zeer gedegen en behoorlijk leesbare biografie - minder leesbaar alleen voor wie het Duits niet machtig is want de talloze citaten in het boek blijven onvertaald. Terecht wijzen andere recensenten op het gemis van een professionele eindredactie door de uitgever. Het boek is met bijna 700 bladzijden wel rg breedsprakig en ook stilistisch had een goede adviseur/redacteur nog veel aan het boek kunnen bijdragen. Het onderwerp zelf - en de roerige tijden die Rauter meemaakte - maakt desondanks dat je het boek niet snel opzij legt. Het geeft veel en vaak weinig bekende informatie over meegaandheid en verzet in de diverse geledingen van de Nederlandse samenleving in de oorlog en over de organisatie van de Jodenvervolging die bijna nergens in Europa relatief zo succesvol was als bij ons. Ondanks de breedvoerigheid en stilistische tekortkomingen wel degelijk een aanrader.

Gitzwarte biografie van de man die zonder enig berouw de taken van SS- leider Heinrich Himmler uitvoerde in Nederland. Hanns Albin Rauter (1895-1949) was tijdens de Tweede Wereldoorlog de meest gevreesde en gehate vertegenwoordiger van de Duitse bezetting in Nederland. Als vertegenwoordiger van Himmler voerde hij zonder mededogen de taken van de bezetter uit. Zo sloeg hij de Februaristaking (1941) en de April-meistakingen (1943) neer maakte hij jacht op verzetsstrijders en regisseerde hij de deportatie van Joden. Daarnaast stond onder vele doodvonnissen zjn handtekening. In Rauter schetst Gerritse het zwarte beeld van een man die opklom van een kleine straatvechter in Oostenrijk tot de belichaming van het kwaad als de rechterhand van Himmler. Niet eerder verscheen er een werk waarin de misdaden van deze 'tweede Alva' zo uitgebreid aan het licht werden gebracht. Toon meer

Best Book: