📚 De verdwijning van Josef Mengele - Olivier Guez (18-Apr) - ebook Downloaden

De verdwijning van Josef Mengele
Boektitel : De verdwijning van Josef Mengele
ISBN: 9789029092401
Totaal Pagina's : 224 pagina's
Jaar : 18-Apr
Categorie : Literatuur & Romans, Historische romans, Literaire romans
Uitgever : J.M. Meulenhoff
Taal: Nederlands

Het boek vertelt het verhaal van de ontsnapping van Mengele en zijn vlucht naar en door Zuid-Amerika. Het laat zien hoe het kon dat vele nazi's zo makkelijk naar Argentinie konden vertrekken en daar relatief in vrijheid konden leven. Je leest hoe Mengele gesteund werd door vrienden en familie die een heel netwerk om hem heen bouwden. Daarnaast krijg je een inkijk in de geest van Mengele hoe het is om opgejaagd te worden en hoe hij ondanks de vele bewijzen blijft volhouden aan zijn onschuld. Ook komt de ware aard naar boven en dat is er niet 1 waar je veel sympathie voor krijgt. Het boek leest makkelijk weg al is het begin even doorbijten in verband met de vele personages en bijbehorende pseudoniemen en een zeer uitgebreid verslag van Argentini onder Perron. Ik raad dit boek zeker aan ook als je niet veel met de 2de wereldoorlog hebt of alles wat daarbij hoort.

Geschreven bij De verdwijning van Josef Mengele

De verdwijning van Josef Mengele is een op historische feiten gebaseerde roman over de vlucht van de marteldokter van Auschwitz na de Tweede Wereldoorlog naar Zuid-Amerika. Feit en fictie zijn door elkaar geweven tot een boeiend boek. Na zich in Europa schuil te hebben gehouden arriveert Mengele in 1949 in Argentini. Hij leeft onder diverse schuilnamen en wordt financieel gesteund door zijn familie in Duitsland die een goedlopende fabriek hebben. In Buenos Aires zijn de daar gevestigde SSers ervan overtuigd dat hun droom een Vierde Rijk te stichten nog waarheid zal worden. Pern staat welwillend tegenover hen en legt ze geen duimbreed in de weg. Duitsland is eerst druk met de wederopbouw maar na verloop van tijd wordt de jacht op gevluchte nazi-kopstukken geopend. Mengele gaat ervan uit dat hij veilig is. In eigen ogen deed hij slechts wetenschappelijk onderzoek. Al snel komt hij erachter op de lijst van gezochte oorlogsmisdadigers te staat en voelt zich nergens meer veilig. De klopjacht op hem komt een aantal keer heel dichtbij. Dertig jaar later overlijdt hij nog steeds vrij onder mysterieuze omstandigheden en wordt als Wolfgang Gerhard begraven. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Mengele en laat een man zien die tevreden is met zichzelf. Hij heeft geen mensen naar de gaskamer gestuurd maar er juist van gered. Dat hij hen daarna martelde en medisch onderzoek op zijn slachtoffers veelal tweelingen verrichtte was alleen om kennis te vergaren. Met deze opzet lijkt het dat Olivier Guez begrip op wil roepen voor Mengele hem menselijk wil maken. Maar uit de scene waarin zijn zoon Rolf bij hem op bezoek is blijkt het tegendeel. Dan komt de ware aard van Mengele naar boven. Hij is en blijft een nazi met alle daarbij behorende denkbeelden. De verdwijning van Josef Mengele bestaat uit twee delen en een epiloog. Het eerste deel is een beschrijving van de plaatsen waar Mengele in Zuid-Amerika woonde wat hij deed en met welke mensen hij omging direct of indirect. Mengele vertelt wat hem overkomt. In het tweede deel leer je de gedachten angsten en hoogmoed van Mengele kennen. Hier komt goed naar voren dat hij een vervelende en narcistische psychopaat was. In de epiloog wordt de intensieve klopjacht op Mengele beschreven en komt men er eindelijk achter dat hij dood is. De botten worden opgegraven om vast te stellen dat ze van Mengele zijn en in maart 2016 aan de Braziliaanse medische wetenschap geschonken. De schrijfstijl van het boek is objectief en informatief duidelijk geschreven door een journalist. In een aantal terugblikken lees je over de achtergrond van Josef Mengele. Het boek bevat weinig dialogen wel monologen. Olivier Guez 1974 studeerde politicologie en rechten. Hij is journalist essayist en Frans schrijver. Hij werkte 3 jaar aan De verdwijning van Josef Mengele. In die periode deed hij diepgravend onderzoek naar Mengele en las zijn dagboekfragmenten. Het boek is vertaald door Geertrui Marks Saskia Taggenbrock en Martine Woudt.

Een spannende spectaculaire roman over het voortvluchtige bestaan van nazi-kopstuk Josef Mengele Een intrigerend spel met feit en fictie een aanrader voor de liefhebbers van HhhH van Laurent Binet 1949. Josef Mengele de marteldokter van Auschwitz arriveert na zijn vlucht in Argentini. Zich verschuilend achter pseudoniemen beschermd door netwerken en het geld van zijn familie en ondersteund door een gemeenschap in Buenos Aires die nog steeds droomt van het Vierde Rijk gelooft de voormalig folteraar dat hij een nieuw leven kan beginnen. Duitsland heeft het druk met de wederopbouw het Argentini van Peron is welwillend. Maar al snel wordt de jacht op voortvluchtige nazi-kopstukken weer geopend. Vanaf dat moment zal Mengele geen moment rust meer hebben maar ondanks een klopjacht van dertig jaar sterft hij in 1979 onder mysterieuze omstandigheden in Zuid-Amerika maar nog steeds in vrijheid. Deze krachtige roman is het resultaat van Olivier Guez' diepgravend onderzoek naar wat waarschijnlijk de meest geheimzinnige man uit het Derde Rijk is geweest en reconstrueert op boeiende wijze de mythe achter de "Engel des doods'. De pers over De verdwijning van Josef Mengele "In deze fascinerende roman vertelt Guez over het ballingschap van Mengele in Zuid-Amerika. Hij ontrafelt op een briljante manier de psyche van de gevreesde oorlogsmisdadiger.' L'humanit Dimanche "Een literaire reconstructie van de vlucht van de nazi-dokter die berucht werd door zijn experimenten op tweelingen in de vernietigingskampen.' L'obs "Een trefzeker verslag van het leven van nazi's op de vlucht.' Transfuge "Een boeiende roman over de angstaanjagende voortvluchtige naar wie de hele wereld op zoek was.' Mensuel Toon meer

Best Book: