👍 De boekhandel - Penelope Fitzgerald (15-Apr) - Boek Downloaden op kobo

De boekhandel
Boektitel : De boekhandel
ISBN: 9789492168009
Totaal Pagina's : 140 pagina's
Jaar : 15-Apr
Categorie : Literatuur & Romans, Literaire romans, Managementboeken
Uitgever : Uitgeverij Karmijn
Taal: Nederlands

Engeland 1959. Florence Green een weduwe van vijftig jaar koopt Old House een prachtig historisch pand in de hoofdstraat van Hardborough. Daarin wil ze een boekhandel starten. Dat Florence een buitenbeentje is en dat ze geen makkelijke opgever is blijkt wel gedurende het verhaal. Hoe Florence zich verzet tegen Jan en alleman lees jezelf het best in De boekhandel. ~~ Ik dacht vooraf dat De boekhandel een boek zou zijn over een geweldige warme boekhandel zoals ik die graag bezoek. Dat was niet zo. De boekhandel is eerder het gevecht van een alleenstaande vrouw die zelf haar boontjes wil doppen maar ontzettend wordt tegengewerkt door iedereen om zich heen. Het decor is een boekhandel die gedreven wordt door een vrouw met passie voor het boekenvak maar die van bijvoorbeeld boekhouden geen kaas heeft gegeten. De boekhandel is een boek om even goed voor te gaan zetten en je dan mee te laten voeren naar het Engelse dorpsleven alla 1959. Een aanrader!

Penelope Fitzgerald vertelt in 'De boekhandel' een intrigerend verhaal over Florence die in het gesoleerde kustplaatsje Hardborough een boekhandel begint waar niet iedereen het mee eens is. Het is vooral de stijl van Fitzgerald die erg aanspreekt. Mooie literaire zinnen die toch redelijk makkelijk weglezen komen ook in de vertaling goed naar voren. De sfeer die dit boekje uitstraalt is van begint tot eind compleet en komt prachtig over. Van de kaft tot de stijl tot het afgelegen dorpje en haar eigenzinnige en merkwaardige bewoners alles klopt.

Florence is een naeve weduwe van rond de 50. Ze start haar eigen boekenwinkel in het kustplaatsje Hardborough. Ze krijgt te maken met de nodige tegenslagen en wordt tot in den treure gedwarsboomd door Mrs. Gamart een rijke vrouw met veel invloed in het dorp. Mrs. Gamart lijkt er plezier aan te beleven een ander te zien falen. Maar Florence is er echter van overtuigt dat haar boekenwinkel een groot succes zal worden. De boekhandel voor het eerst uitgebracht in 1978 werd geschreven in een stijl die wordt vergeleken met niemand minder dan Jane Austen en komt dan ook klassiek over. Het verhaal voert je mee naar 1959. Een tijd waarin van een vrouw niet verwacht werd dat ze ook maar iets zelfstandig ging ondernemen. Penelope Fitzgerald verstaat de kunst van het weglaten en weet toch met weinig woorden unieke personages neer te zetten en ze laat veel te raden over. De auteur laat hierdoor wonderbaarlijk veel aan de fantasie van de lezer over. Dat is knap! Ook schrijft ze potisch en strooit met de nodige sarcasme. Wat "De boekhandel" echter vooral uniek maakt is dat in dit verhaal een keer geen ruimte voor helden en heldinnen is gemaakt hier wordt voor de verandering de doorsneemens de lafaards de mislukkelingen en de naeve goedsullen in beeld gezet. Penelope Fitzgerald schetst eigenaardige karakters met mislukte missies. Het verhaal verloopt wat traag maar voor wie tussen de regels door kan lezen geeft het boek toch genoeg stof om over na te denken. Origineel gewaagd en daarom dan ook zeker een aanrader.

De boekhandel beginnen was een moedige stap. Het volhouden vergde alles wat ze in zich had. Engeland jaren '60. Het afgelegen gesoleerde kustplaatsje Hardborough wordt continue geteisterd door overstromingen en wateroverlast. Een weduwe van middelbare leeftijd koopt een prachtig historisch pandje midden in de hoofdstraat. Florence heet ze en ze is vastbesloten een boekwinkel te beginnen en daar een succes van te maken. Want Hardborough moet toch wel behoefte hebben aan een boekhandel? Wat ze niet weet kan ze leren en vol goede moed gaat Florence aan de slag. Maar ondanks wilskracht en doorzettingsvermogen heeft Florence geen rekening gehouden met de slangenkuil waarin zij zich begeeft en waarvan zij in de tien jaar dat ze in het plaatsje woont nooit eerder iets heeft gemerkt: het hele dorp heeft namelijk een mening over haar boekhandel... Toon meer

Best Seller: