✅ De jaren zestig - Geert Buelens (maart 2018) - ebook Downloaden

De jaren zestig
Boektitel : De jaren zestig
ISBN: Nee
Totaal Pagina's : 880 pagina's
Jaar : maart 2018
Categorie : Geschiedenis, Geschiedenis, Geschiedenis
Uitgever : Ambo|Anthos
Taal: Nederlands

Voor wie bij 'de jaren zestig' in de eerste plaats aan JFK The Beatles Vietnam en de hippies moet denken (en niet heel veel verder komt) wordt dit boek een openbaring. Buelens heeft het natuurlijk over de gemeenplaatsen die in ons collectieve geheugen zijn gegrift maar neemt de lezer ook doelbewust naar andere plaatsen in de wereld dan steeds weer Liverpool San Francisco en Parijs. We passeren een cultuurfestival in Dakar zijn bij de oprichting van Brasilia en de staatsgreep in Indonesi en duiken in de filmzalen achter het IJzeren Gordijn. In dit dankbaar modern soort geschiedschrijving is er veel plaats voor de culturele ontwikkelingen in Afrika en krijgen vrouwen eindelijk de plaats die ze verdienen van Perzische en Zuid-Afrikaanse dichteressen tot de Afro-Amerikaanse vrouwelijke wiskundige wiens berekeningen de NASA hielpen een mens op de maan te zetten. Nergens wordt het boek pamflettair - je krijgt als lezer nooit de indruk dat Buelens een punt wil maken of een bepaald rechts of links wereldbeeld wil propageren. Alles blijft steeds genuanceerd wat dit werk des te prikkelend maakt.

Het geschikte boek om 'alles' over die belangrijke periode te weten. Niet meteen een boek om van voren naar achter te lezen maar om keer na keer open te slaan en er in onder te duiken of via de index iets bepaald op te zoeken. Met handige overzichten

Eigen kijk op de geschiedenis die niet zonder hiaten is. Soms feiten zonder achtergrond.

De jaren zestig: een cultuurgeschiedenis' van Geert Buelens (dichter en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde) gaat natuurlijk over The Beatles Bob Dylan Provo en de minirok. Maar om dit decennium te begrijpen zijn volgens Buelens internationale kassuccessen als West Side Story en The Sound of Music minstens zo belangrijk. Buelens kantelt het bestaande beeld van dit decennium en vult het aan: artistieke en culturele ontwikkelingen in Afrika Latijns Amerika en Azie werpen een verfrissend licht op deze tijd. Hij laat zien hoe grote geopolitieke en culturele ontwikkelingen in elkaar grepen en zorgden voor een omwenteling van waarden. Zo werd de populaire cultuur geboren die tot vandaag inspireert en controversieel is.

Best Book: